serpetskiyvaleriy 0 Report post Posted 16 hours ago Aznap este minden megváltozott Már hetek óta kerülgettem a dolgot. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de amikor az ember elmúlt negyven, és este tíz óra után végre leül a kanapéra, a telefonja meg csak világít az értesítésektől, néha azon kapja magát, hogy valami teljesen mást keres, mint amit kellene. Én legalábbis így voltam. A feleségem, Juli, korán elaludt, a gyerekek meg a nagymamánál töltötték a hétvégét, úgyhogy csend volt. Ritka vendég nálunk a csend, és bevallom, nem is tudtam, mit kezdjek vele. Ez az egész egy hülye hirdetéssel kezdődött. Görgettem a hírfolyamot, és szembejött velem egy cikk arról, hogy mennyien próbálják ki az online kaszinókat manapság, mert egyszerűen kényelmes. Nem kell taxizni hajnalig, nem kell a pultnál tolongani, elég egy telefon meg egy csésze kávé. Elkezdtem olvasni, és valahogy megragadott. Nem az a tipikus harsány reklám volt, hanem egy srác írta, aki pont úgy hangzott, mint én. Család, meló, hitel, minden. Aztán mesélt arról, hogy egyik este, amikor nem tudott aludni, regisztrált, és kipróbálta a szerencséjét. Nem nyert vagyont, de valami mást kapott: egy kis izgalmat a hétköznapokba. Emlékszem, ahogy a kanapén ültem, és azt gondoltam, miért ne. Nem vagyok szerencsejáték-függő, nem is voltam soha. Sőt, őszintén szólva, a nyereménynél is jobban érdekelt az a fajta feszültség, amit régen a focimeccsek hajrájában éreztem, vagy amikor a srácokkal a kocsmában kockáztunk néhány sörre. Az az érzés, hogy most tényleg bármi megtörténhet. Hiányzott. Hiányzott, hogy valami olyat csináljak, ami nem a megszokott mederben folyik. Szóval elővettem a laptopot. Nem a telefonomat, mert azon olyan kicsi minden, meg amúgy is úgy éreztem, ez a pillanat valami komolyabbat érdemel. Ahogy gépeltem a keresőbe, hogy nv ***** belépés, még el is nevettem magamon. Negyvenkét éves férfi, két gyerek apja, és izgul, mint egy kamasz az első randin. Az oldal gyorsan betöltött. Letisztult volt, nem az a zavaros, mindenféle villogó reklámokkal telepakolt izé, amitől az ember azonnal elveszti a fonalat. Végignéztem a játékokat, és meglepődtem, mennyi minden van. Nem csak az a tipikus pörgős dolog, hanem kártyajátékok, rulett, meg valami olyan asztali cuccok, amiket még életemben nem láttam. Az első este nem is játszottam. Csak nézelődtem. Végigolvastam a szabályokat, megnéztem, hogyan működik a regisztráció, mennyi a minimális befizetés, milyen bónuszok vannak. Nem akartam kapkodni. Ez nem az a helyzet, ahol az ember fejjel megy a falnak. Inkább olyan érzés volt, mint amikor az ember egy új kocsmába tér be, és először csak körülnéz, mielőtt rendel. Megittam a kávémat, és lecsuktam a gépet. Aludni mentem. De valami megváltozott bennem. Kíváncsi lettem. Másnap este ugyanaz a csend. Juli már aludt, a ház üres volt, én meg ott ültem a laptop előtt, és azt éreztem, most itt a pillanat. Regisztráltam. Pár perc volt az egész. Kitöltöttem az adatokat, megerősítettem az e-mailt, és már bent is voltam. A szívem kicsit gyorsabban vert, mint kellett volna. Nevetséges, gondoltam. Semmi tétje nincs, csak játszom egy kicsit. Kiválasztottam egy egyszerű nyerőgépes játékot. Nem akartam rögtön a bonyolultakkal kezdeni. Feltettem egy tízest, és megnyomtam a gombot. A tárcsák pörögni kezdtek. A hang, amit kiadott, egészen más volt, mint amire számítottam. Nem az a tolakodó, idegesítő csilingelés, hanem valami diszkrét, szinte elegáns kattogás. Aztán megálltak. Vesztettem. Semmi. Feltettem még egy tízest. Megint vesztettem. És akkor valami váratlan történt. Nem éreztem csalódást. Sőt. Valahogy jólesett. Az izgalom, hogy most mi lesz, az a pár másodperc, amíg a tárcsák forognak, olyan feszültséget adott, amit hetek óta nem éreztem. Ez nem a pénzről szólt. Ez a pillanatról szólt. Aztán egyszer csak jött egy nyerés. Nem nagy. Talán a tízszerese annak, amit feltettem. De abban a pillanatban úgy éreztem magam, mintha a lottót nyertem volna meg. A szívem a torkomban dobogott, és majdnem felkiáltottam, de eszembe jutott, hogy Juli a szomszéd szobában alszik. Visszafojtottam egy nevetést, és csak ültem ott, vigyorogva, mint egy idióta. Aztán jött egy újabb nyerés. Megint nem sok, de egyre jobban élveztem. Nem azért, mert gazdag akartam lenni. Hanem mert valami olyat találtam, ami teljesen elvarázsolt. Az a fajta játék, amiben az ember nem érzi magát elveszettnek, hanem tudja, mit csinál, és közben még szórakozik is. Elkezdtem felfedezni a többi játékot is. Kipróbáltam egy kártyajátékot, amit még soha nem játszottam. Nem is voltam benne jó, de nem is érdekelt. A lényeg az volt, hogy csinálok valamit, ami kizökkent a hétköznapokból. Amikor az ember egész nap a melóban robotol, este meg a gyerekekkel foglalkozik, néha elfelejti, milyen érzés izgulni valamiért, ami nem kötelesség. Ez az egész arról szólt, hogy visszakapjak valamit abból a régi énből, aki még tudott nevetni a saját hülyeségein. Pár este múlva már egészen otthonosan mozogtam az oldalon. Nem töltöttem vele órákat, csak fél órát, néha egy órát. Mindig megvártam, amíg mindenki elaludt, és akkor ültem le. Ez lett a saját kis rituálém. Nem titkoltam, csak nem is hirdettem. Úgy éreztem, ez az én időm, az én kis szigetem a nap végén. És ami a legjobban meglepett, hogy nem éreztem bűntudatot. Nem vertem el a család pénzét, nem függtem rá semmire, csak játszottam. Néha nyertem, néha vesztettem. De mindig jól éreztem magam. Egyszer aztán nagyobbat nyertem. Nem milliókat, de annyit, hogy másnap reggel elvigyem a családot egy jó étterembe. Juli megkérdezte, honnan van a pénz, és én elmondtam neki. Nem hazudtam. Elmeséltem, hogy elkezdtem kipróbálni ezt az online kaszinót, és hogy mennyire élvezem. Ő először kicsit furcsán nézett, de aztán csak annyit kérdezett, hogy nem esek-e túlzásba. Mondtam, hogy nem, mert tényleg nem. Ez csak egy hobbi, mint másnak a horgászat vagy a biciklizés. Csak én épp a laptop előtt ülök, és pörgetek. Ő elmosolyodott, és azt mondta, legalább nem a kocsmában ülök. Aznap este, amikor megint leültem játszani, arra gondoltam, mennyire jó, hogy végül nekivágtam. Ha nem olvasom el azt a cikket, ha nem keresem rá, hogy nv ***** belépés, most is csak ülnék a kanapén, és azon agyalnék, mi hiányzik az életemből. Pedig nem hiányzott semmi. Csak egy kis szórakozás, egy kis izgalom, valami, ami emlékeztet arra, hogy nem csak szülő és munkavállaló vagyok, hanem ember is, aki szeret játszani. Most már hetek teltek el azóta. Nem játszom minden este, csak amikor kedvem van. Néha egy hét is eltelik anélkül, hogy bejelentkeznék. De amikor megteszem, mindig ugyanazt az érzést kapom. Azt a régi, ismerős izgalmat, amit gyerekkoromban éreztem, amikor a barátaimmal kártyáztunk a nyári szünetben. Csak most kényelmesebben, otthon, a saját kanapémon, a saját időmben. És ez a legjobb benne. Nem kell alkalmazkodnom senkihez, nem kell sietnem sehova. Csak én vagyok, a laptop, meg a lehetőségek. Ha valaki azt kérdezné, megérte-e, azt mondanám, hogy igen. Nem azért, mert nyertem, mert nem nyertem sokat. Hanem azért, mert visszakaptam valamit, amiről azt hittem, régen elveszett. A kíváncsiságot. A játék örömét. Azt, hogy néha jó nem komolyan venni az életet, és csak sodródni egy kicsit. Persze, tudom, hogy ez nem a való élet, meg hogy mindenki más. De nekem pont ez kellett. Egy kis színes folt a szürke hétköznapokban. És azt hiszem, ez teljesen rendben van. Share this post Link to post Share on other sites