Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies? AKCEPTUJĘ
Jump to content
Sign in to follow this  
georgejohn

Była sobie nuda, a znalazłem frajdę

Recommended Posts

Siedziałem w piątek wieczorem w domu. Weekend bez planów. Telewizor leciał w tle, ale nic ciekawego nie dawali. Piwo zimne w lodówce, ale samemu pić jakoś głupio. Rutyna mnie zżerała. Praca od poniedziałku do piątku, powrót do domu, kanapa i sen. Zaczynałem mieć dosyć. Potrzebowałem czegoś, co mnie oderwie od myślenia o tym, że życie staje się szare. I wtedy przypomniałem sobie, że kolega z roboty, Marek, ciągle gadał o jakiejś platformie. Mówił, że gra dla odprężenia, że fajna grafika, że można wpadać na chwilę i zapomnieć o reszcie świata. Zawsze mnie to ciekawiło, ale jakoś nie miałem odwagi. Aż w końcu pomyślałem: co mi szkodzi? Spróbuję.

Pamiętam, jak pierwszy raz otworzyłem stronę. Szukałem czegoś prostego, bez zbędnych formalności. Nie chciałem wypełniać milionów pól, weryfikować się jak w banku. Po prostu logowanie, parę kliknięć i jazda. No i tu zaskoczenie – wszystko poszło gładko. Znalazłem też opcję, która od razu wydała mi się wygodna. Pobrałem na telefon to narzędzie, które pozwalało mi grać, gdziekolwiek jestem. W autobusie, w przerwie obiadowej, w łóżku przed snem. Od razu pomyślałem: vavada aplikacja – to jest to, czego mi brakowało. Bo niby mogę grać na komputerze, ale telefon mam zawsze przy sobie.

Zacząłem od małych stawek. Wrzuciłem stówkę, żeby poczuć smak gry. Wybrałem jakiś prosty automat z owocami. Stare, dobre czasy. Wiśnie, cytryny, siódemki. Nic skomplikowanego. Klikam, kręcę, patrzę. Zero emocji. Próbowałem dalej. I nagle coś drgnęło. Trzy siódemki na środkowej linii. Wyskoczyła animacja, dźwięk triumfu. Wygrałem jakieś dwieście złotych. Mało, ale serce zaczęło mi walić jak młotem. Uśmiechnąłem się sam do siebie. To było jak powrót do dzieciństwa, gdy wygrywało się w automacie na wesołym miasteczku. Tylko teraz, bez wychodzenia z domu.

Nie rzucałem się od razu na wielkie stawki. Wiedziałem, że to nie jest sposób na zarobek, tylko na przyjemność. Traktowałem to jak rozrywkę, jak grę w karty z kumplami, tylko bez konieczności zbierania się na piwo. Po tygodniu regularnych, ale krótkich sesji, zauważyłem, że nawet przegrane nie denerwują mnie tak, jak bym oczekiwał. Bo w sumie, jeśli przeznaczam na to konkretną kwotę i traktuję jak wydatek na film czy koncert, to nie ma dramatu.

Często gram w te szybkie rundy, kiedy mam pięć minut wolnego. W pracy, podczas przerwy kawowej, zamiast przeglądać bezmyślnie Facebooka, włączam aplikację. Kręcę parę razy i wracam do roboty. To takie oderwanie od rzeczywistości. Parę dni temu, w środę, miałem słaby humor. Szef docinał, projekt nie szedł. Wróciłem do domu wkurzony. Wziąłem telefon, odpaliłem to, co zawsze, i włączyłem grę z egipskimi symbolami. Faraony, skarabeusze. Pierwsze pięć spinów – nic. Myślałem, że to nie mój dzień. Ale nie odpuszczałem. I przy dziesiątym, trafiłem rundę bonusową. Dostałem dziesięć darmowych spinów z mnożnikiem. Patrzyłem jak na filmie, jak cyfry skaczą w górę. Wygrałem wtedy czterysta złotych. Od razu humor mi się poprawił.

Nie jestem hazardzistą, który gonisz za stratami. Ustaliliśmy z żoną, że na to idzie tylko miesięczna pulsa, którą odkładam z drobnych. Na kawę, na słodycze. Lepiej wydać to na emocje niż na coś, co zjem i zapomnę. A tu, nawet jeśli przegram, mam historię do opowiedzenia. Zresztą, często gram z myślą, że to tylko taka forma treningu szczęścia.

W zeszłym tygodniu, w niedzielę, siedziałem z kumplami na chacie. Marek przyznał, że też tam gra. Pytam go: „Na czym grasz?” A on mówi: „Głównie na telefonie, bo mam tę aplikację. Wrzuciłeś sobie?”. Uśmiechnąłem się i pokazałem mu ekran. „Pobrałem, jak tylko zacząłem” – odpowiedziałem. I tak spędziliśmy godzinę, każdy na swoim telefonie, kręcąc i komentując wyniki. To było jak nowa forma spędzania czasu. Nie musieliśmy iść do baru, nie musieliśmy niczego organizować. Po prostu bycie razem, przy czymś lekkim i wciągającym.

Widzę, że często ludzie myślą, że kasyna online to jakaś mroczna strona internetu. Ale prawda jest taka, że jeśli masz głowę na karku i kontrolę nad finansami, to może być czysta przyjemność. To jak gra w lotka, tylko szybsza i bardziej interaktywna. I nie trzeba stać w kolejce do okienka.

Dziś, patrząc wstecz, cieszę się, że przełamałem opór. Bo dzięki temu odkryłem, że szarość codzienności można przełamać nawet jednym kliknięciem. Parę minut emocji, parę chwil niepewności i radości. To nie zastąpi wielkich podróży ani spotkań z bliskimi, ale jest fajnym dodatkiem. I chyba najważniejsze, co zrozumiałem: gra to zabawa, a nie walka o przetrwanie. Gdy masz to w głowie, możesz czerpać radość z każdej rundy.

Polecam każdemu, kto ma chwilę nudy i chce sprawdzić, co to znaczy poczuć dreszczyk adrenaliny bez wychodzenia z domu. Ja już to znam. I wracam do tego często.

Edited by georgejohn
1