Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies? AKCEPTUJĘ
Jump to content
Sign in to follow this  
orthodoxblack

Winda, która pojechała w górę

Recommended Posts

Wsiadłem do tej windy przypadkiem. No, nie dosłownie. Ale prawie. Był piątek, godzina 18:23, a ja czekałem na pociąg na Dworcu Wschodnim. Spóźniony. Oczywiście. Kolejny dzień w robocie, kolejny pociąg, który nie przyjeżdża. W ręku trzymałem paczkę orzeszków i ciepłą colę. Telefon wył od powiadomień – grupa znajomych wysyłała zdjęcia z knajpy, a ja stałem na peronie, czując, że ten tydzień wyssał ze mnie wszystkie kolory.

Potrzebowałem jakiegoś błahostki. Małego kliknięcia, które przerwie tę szarość.

Przewinąłem Facebooka. Nic. Instagrama. Tym bardziej nic. I wtedy przypomniał mi się tekst od Łukasza sprzed dwóch tygodni: "Sprobuj, serio, nawet nie musisz wpłacać". Wyśmiałem go wtedy. "Co ty, w kasyna grasz? Jak dziadek?" – odpisałem. Ale teraz, na dworcu, wśród walizek i głośnych zapowiedzi przyjazdów, pomyślałem: "A co mi tam".

Nie miałem wielkich nadziei. Po prostu wszedłem na tematyczne forum, rzuciłem okiem na wpisy i szybko trafiłem na nowe lustro Vavada. Ktoś napisał, że działa bez problemu i nie trzeba instalować żadnej aplikacji. Idealnie. Pociągu i tak nie było, a miałem jeszcze co najmniej czterdzieści minut.

Kliknąłem.

Strona otworzyła się zaskakująco szybko. Żadnych fajerwerków, żadnych agresywnych reklam. Taki sobie portal, trochę przypominający stare gry Flash, które uwielbiałem w gimnazjum. Zarejestrowałem się. Mail? Drugi, ten do newsletterów. Hasło? Standard. Potwierdzenie przyszło w sekundę.

Wpłaciłem trzydzieści złotych. Tyle miałem w portfelu na piwo po drodze – ale stwierdziłem, że piwo może poczekać. Trzydzieści złotych to nic. To cena jednej pizzy na dowóz. To strata, którą przeżyjesz, nawet nie mrugnąwszy okiem.

Zacząłem od najprostszej gry, jaka była – coś z kolorowymi klejnotami. Automat jak automat. Klikasz, bębny się kręcą, światło mruga. Nie spodziewałem się niczego. Po pięciu minutach miałem 12 złotych. Ubyło. Normalna rzecz.

Przesiadłem się na inny slot. Tym razem jakieś egipskie motywy – piramidy, skarby, faraonowie. Kicz, ale przyjemny. Pierwsze trzy rundy – nic. Czwarta – 10 złotych. Piąta – znowu nic. Już miałem to zamknąć, bo pociąg zapowiedzieli za pięć minut, gdy nagle ekran zamarł. Na sekundę. Potem rozbłysnął na złoto.

Bonus. Ale nie taki zwykły. Wpadłem w jakąś rundę zbierania skarabeuszy. Każde kliknięcie dawało mnożnik. Pierwszy: x2. Drugi: x5. Trzeci: x10. Siedziałem na ławce dworcowej, a moje oczy zrobiły się wielkie jak u sowy. Wygrana skakała: 40 złotych, 90 złotych, 210 złotych. Na ostatnim skarabeuszu – 450 złotych.

Zrobiło mi się gorąco. Nie z powodu pieniędzy. Z powodu tego, że to się działo tu i teraz, na dworcu, wśród ludzi, którzy nie mieli pojęcia. Babcia z siatką obok mnie czytała gazetę. Dzieciak jadł loda. A ja trzymałem w ręku telefon i patrzyłem, jak liczby rosną w górę, jak winda, która nagle postanowiła zabrać mnie na najwyższe piętro.

Zatrzymałem grę. Spojrzałem na zegarek. Pociąg za trzy minuty. Wystarczyło, żeby wypłacić 400 złotych, a resztę – te 50 – zostawić na później albo stracić. Kliknąłem "wypłata". Poszło błyskawicznie. Na konto bankowe. W minutę.

I wtedy, zanim zamknąłem stronę, pomyślałem: "Sprawdźmy, czy to na pewno legalne". Wszedłem jeszcze raz na nowe lustro Vavada z drugiej karty przeglądarki. Bo w nerwach zamknąłem pierwszą. I co? Działało. Szybko, czysto, bez żadnych przekrętów. Miałem historię transakcji, miałem potwierdzenie. Wszystko grało.

Pociąg przyjechał. Wsiadłem. Usiadłem przy oknie. Wyjąłem orzeszki. Przez całą drogę do domu nie mogłem przestać się uśmiechać. Nie dlatego, że 400 złotych to kokosy. Ale dlatego, że ta wygrana była taka... niepoważna. Taka przypadkowa. Wpadła mi w ręce jak ta cola, którą kupiłem przed chwilą. Bez wysiłku. Bez systemu. Bez myślenia "zaraz to stracę".

W domu opowiedziałem wszystko dziewczynie. Śmiała się. "Żartujesz? Na dworcu? Z orzeszkami w ręku?" – mówiła. Pokazałem jej przelew. Uwierzyła. A potem ona wpłaciła swoje 20 złotych dla jaj. I wiecie co? Przegrała w dziesięć minut. Wzruszyła ramionami. "Twoje szczęście" – powiedziała.

I może faktycznie to było szczęście. Albo czysty zbieg okoliczności. Ja nie wierzę w żadne "dusze gier" ani "magiczne momenty". Wierzę w to, że czasem po prostu trafiasz na odpowiednie kliknięcie w odpowiednim miejscu i czasie.

Od tamtego piątku grałem jeszcze trzy razy. Za każdym razem przez nowe lustro Vavada – bo znalazłem swój sprawdzony adres i nie widzę sensu, żeby ryzykować gdzie indziej. Raz wygrałem 80 złotych. Raz przegrałem całe 100. Za trzecim razem wyszedłem na zero.

I to jest dla mnie najważniejsze. Że nie wsiąkłem. Nie zacząłem gonić tej pierwszej, dworcowej wygranej. Potraktowałem ją jak fajny dzień, jak wygrany los w totka za dwa złote. I tyle.

Tamta winda pojechała w górę raz. Może pojedzie jeszcze kiedyś. A może nie. I wiesz co? Jest mi z tym dobrze.

Czasem najbardziej wartościowe wygrane nie są w portfelu. Są w głowie – jako dowód, że nawet zwykły piątek na dworcu może zamienić się w mały, własny film akcji. Z happy endem. I z orzeszkami w tle.