Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies? AKCEPTUJĘ
Jump to content
Sign in to follow this  
orthodoxblack

Pierwszy raz od trzech lat, czyli noc, w której przestałem być widzem

Recommended Posts

Nie grałem w żadne gry hazardowe od trzech lat. Nie dlatego, że miałem z nimi złe doświadczenia. Po prostu przestałem. Wciągnęła mnie codzienność, praca, remont w kuchni, pies, który nagle zaczął chorować. Jakoś nie było na to czasu ani ochoty. Aż do tamtego piątku. Siedziałem sam w domu – żona pojechała na babski wieczór, pies spał jak kamień, a ja miałem przed sobą cztery wolne godziny i żadnego pomysłu. Przeklikałem Netflix przez dwadzieścia minut, nic nie trafiło w mój nastrój. Wziąłem do ręki telefon i odruchowo wpisałem w przeglądarkę starą nazwę, którą pamiętałem z tamtych czasów.

Vavada – tyle. Strona załadowała się szybciej, niż się spodziewałem. Interfejs był zupełnie inny niż trzy lata temu. Ciemniejszy, bardziej nowoczesny. Ale konto? Konto wciąż istniało. Nie wierzyłem własnym oczom. Wpisałem stare hasło – i zadziałało. Byłem zalogowany po trzech latach przerwy, jakbym nigdy nie wychodził. Na koncie zero złotych, jasne. Ale w sekcji promocyjnej czekała na mnie niespodzianka. Jakiś bonus za długą nieobecność. Kilkadziesiąt darmowych spinów bez depozytu, bo system uznał mnie za „wracającego gracza”.

Nie planowałem tego. Nie szukałem tego. To przyszło samo.

Postanowiłem, że to potraktuję jak starą grę na konsoli – włączasz, klikasz, wspominasz młodość. Włączyłem pierwszy slot z brzegu, jakiś z motywem greckim. Bogowie, amfory, złote liście laurowe. Bez emocji. Przeklikałem dwadzieścia spinów, wygrywając i przegrywając drobne kwoty. Po połowie bonusu miałem może z dziesięć złotych. Pomyślałem: „No dobra, przynajmniej tyle. Jakieś piwo w sklepie”.

Zmieniłem automat. Tym razem coś z diamentami i klejnotami. Kolejne dziesięć spinów – nic. Bonus prawie się kończył. Zostały mi ostatnie trzy spiny. I wtedy, przy przedostatnim, walce się zatrzymały, a na ekranie rozbłysły pomarańczowe światła. System odpalił tryb poziomego dzikiego symbolu. Jeden klejnot rozszerzył się na cały rząd. Potem drugi. Potem trzeci. Kombinacja zrobiła się tak skomplikowana, że przestałem nadążać. W pewnym momencie suma na koncie przestała rosnąć powoli – skoczyła z 34 złotych na 280 złotych, zatrzymując się na 580 złotych.

Siedziałem w salonie, pies chrapał w fotelu, a ja patrzyłem w telefon i czułem, jak uśmiech sam rozjeżdża mi się po twarzy. Nie z powodu pieniędzy. Z powodu tej absurdalnej sytuacji. Wracam po trzech latach, przypadkiem, przez nudę, i od razu coś takiego?

Wiedziałem, że to nie jest strategia. To jest czysty przypadek. I nie zamierzałem tego psuć chciwością. Wypłaciłem całość – przelew na Blika poszedł w kilka minut. Pies nawet nie drgnął. Może dlatego, że nie było tu żadnego dramatu. Żadnego krzyku, żadnego tańca. Po prostu cicha satysfakcja.

Kiedy żona wróciła koło północy, powiedziała, że wyglądam na dziwnie zadowolonego. Odparłem, że obejrzałem dobry film. Nie skłamałem do końca – tej nocy to ja byłem głównym bohaterem.

Następnego dnia kupiliśmy razem nowy ekspres do kawy. Stary od miesięcy przeciekał i zostawiał fusy w filiżance. A resztę wydałem na karmę dla psa – tę lepszą, z prawdziwym mięsem, nie suchary z marketu. Żona zapytała, skąd nagle taka hojność. Wzruszyłem ramionami. „Znalazłem stare konto” – powiedziałem. Nie dopytywała.

Do dzisiaj myślę o tym wieczorze jako o dowodzie na to, że czasem warto odpuścić planowanie. Siedzieć, klikać bez celu, pozwolić sobie na przypadek. Nie każda wygrana musi być wielka. Ta nie była. Ale wystarczyła, żebym poczuł, że świat nie jest taki szary, jakim go czasem maluję. I że stare konta w serwisach takich jak vavada mogą czekać na ciebie nawet przez trzy lata, żeby pewnego piątku, gdy żony nie ma w domu, przypomnieć ci, że jeszcze żyjesz.

Nie gram dalej. To był jednorazowy strzał, noc, w której przestałem być widzem swojego własnego nudnego życia. Nawet jeśli tylko na chwilę. Nawet jeśli tylko przez kilka spinów.