Margot 0 Report post Posted yesterday at 02:14 PM Cześć wszystkim, przymierzam się do dużego projektu OZE w mojej firmie. Wszyscy oferują mi same panele, ale ja mam wrażenie, że bez inteligentnego zarządzania energią to rozwiązanie na krótką metę. Analizuję systemy zintegrowane z magazynami energii, np. od TSG: https://www.tsg-solutions.com/pl/banki-energii/ Moim zdaniem przyszłość to magazynowanie nadwyżek z PV i oddawanie ich w szczytach zapotrzebowania. Czy ktoś z Was starał się o dotacje na taki łączony system (PV + magazyn)? Jakie macie opinie o technologii TSG w porównaniu do typowo domowych marek, które próbują wchodzić w przemysł? Share this post Link to post Share on other sites
AlojzBrzoza 0 Report post Posted 5 hours ago Nie bierz samych paneli, jeśli to dla firmy dodaj też magazyn energii (zobacz więcej). Tak jak piszesz to dużo lepsze rozwiązanie, szczególnie jeśli firma pracuje nieregularnie. Jest coraz cieplej i zapowiada się dużo słońca więc nadwyżki też pewnie będą spore. Share this post Link to post Share on other sites