soumitss 0 Report post Posted 12 hours ago Witam! Pracuję jako freelancer i często współpracuję z niemieckimi firmami. Czy warto inwestować w wirtualny numer +49? Jakie są realne koszty i czy to naprawdę ma sens dla jednoosobowej działalności? Share this post Link to post Share on other sites
hydrogenn 0 Report post Posted 12 hours ago Witaj! Jako freelancer z 5-letnim doświadczeniem w pracy z klientami z DE mogę Ci powiedzieć: jak najbardziej warto! Kiedy miałem tylko polski numer, potencjalni klienci często się wahali czy w ogóle odbierać połączenia. Teraz mam wirtualny numer niemiecki i różnica jest ogromna. Po pierwsze, koszty: podstawowy pakiet to około 10-15 euro miesięcznie za sam numer (sprawdź https://www.hottelecom.net/pl/virtual-number-of-germany.html gdzie mają przejrzyste cenniki). Do tego dochodzą koszty połączeń - ale uwaga, tylko połączeń wychodzących! Przychodzące są zwykle w pakiecie. Dla freelancera który wykonuje może 20-30 połączeń miesięcznie wychodzi to na maks 30-40 euro miesięcznie total. ROI? Jak dla mnie ogromny - jeden dodatkowy projekt w roku pokrywa koszty numeru za cały rok. Praktyczne zalety: możesz odbierać przez aplikację na telefonie (działa przez WiFi/LTE, zero kosztów roamingu), możesz ustawić przekierowanie na polski numer gdy nie masz internetu, możesz mieć osobne numery dla różnych klientów/projektów. Minus jest jeden: trzeba pamiętać że to VoIP, więc potrzebny stabilny internet do rozmów. Ale szczerze? Jak masz przyzwoite LTE, to w ogóle nie zauważysz różnicy w jakości. Polecam! Share this post Link to post Share on other sites