Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies? AKCEPTUJĘ
Jump to content
Sign in to follow this  
Piotrekdoro

Podejrzanie niska zdolność kredytowa

Recommended Posts

Cześć, próbuję po raz pierwszy wziąć kredyt gotówkowy ale z jakiegoś powodu we wszystkich bankach, w których składałem wnioski posiadam dziwacznie niską zdolność kredytową. Chciałbym się zapytać bardziej doświadczonych kredytobiorców czy oferty, które otrzymuję brzmią realistycznie i co może je zaniżać.

Moje miesięczne dochody z tytułu umowy o pracę na czas nieokreślony to 4900 zł na rękę. Nie posiadam żadnych długów, alimentów ani innych zobowiązań. Nie mam nikogo na utrzymaniu. Mieszkam z rodziną i moje wydatki są minimalne. To mój pierwszy prawdziwy kredyt, ale mam jeszcze kartę kredytową na 3000 zł, którą wykorzystywałem do budowy zdolności kredytowej. Kupowałem na nią zakupy spożywcze i od razu po wyjściu ze sklepu spłacałem całość zobowiązania.

Wszystkie banki, do których się zgłaszam oferują mi maksymalnie około 10000 zł na 5 lat, co oznacza że rata kredytu byłaby śmiesznie niska. Na przykład według kalkulatora CITI Handlowego rata w takim przypadku powinna wynosić 217 zł. Nie mogę uwierzyć, że w mojej sytuacji banki uważają, że nie jestem w stanie wysupłać więcej niż 200 zł miesięcznie na spłatę kredytu, ale nikt nie jest w stanie mi wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje. Jedyne co słyszę, to że algorytm wypluł taką, a nie inną kwotę.