lepidolite 0 Report post Posted March 13 Witam serdecznie! Jestem psychoterapeutką z 10-letnim stażem, pracującą głównie w nurcie poznawczo-behawioralnym. Ostatnio coraz więcej słyszę o skuteczności metody terapia EMDR, szczególnie w pracy z traumą. Zastanawiam się nad poszerzeniem swoich kwalifikacji o tę metodę, ale mam pewne wątpliwości. Czy ktoś z kolegów po fachu przeszedł podobną drogę - od CBT do EMDR? Jak oceniacie kompatybilność tych podejść? Czy można je skutecznie łączyć w pracy z pacjentem, czy lepiej stosować jako odrębne metody? I jak wygląda kwestia superwizji - czy łatwo znaleźć superwizorów EMDR w Polsce? Będę wdzięczna za wszelkie informacje od praktyków, które pomogą mi podjąć decyzję! Share this post Link to post Share on other sites
KredyciarzNerwowy40 4 Report post Posted March 13 Coś takie go to jest naprawdę świetna sprawa. W moim przekonaniu to jest naprawdę doskonala sprawa w moim przekonaniu. Tak ja to widzę teraz. ________________________________________________ https://www.sprytnabestia.pl/tematy-prac-magisterskich-z-poloznictwa/ Share this post Link to post Share on other sites
leno1983 0 Report post Posted March 13 Witaj! Jako psychoterapeutka z doświadczeniem, z pewnością wiesz, jak ważne jest poszukiwanie nowych metod terapii, które mogą wspierać proces leczenia pacjentów, zwłaszcza w kontekście traumy. Terapia EMDR rzeczywiście zyskuje na popularności, szczególnie w pracy z osobami, które doświadczyły poważnych traum, i może być doskonałym uzupełnieniem terapii poznawczo-behawioralnej (CBT). Obie metody mają swoje mocne strony, a ich połączenie może być skuteczne, zwłaszcza jeśli chodzi o pracę z pacjentami, którzy mają głębokie, trudne do przetworzenia traumy. Ważne jest, aby dobrze zrozumieć różnice w podejściu i nauczyć się odpowiednio dostosowywać techniki w zależności od potrzeb pacjenta. Co do superwizji EMDR, faktycznie warto znaleźć dobrego superwizora, który pomoże Ci w nauce tej techniki i w integracji z Twoją obecną praktyką. W Polsce jest coraz więcej superwizorów EMDR, a ich lista jest dostępna na stronach organizacji zrzeszających specjalistów. Chciałabym też polecić produkt, który może wspierać proces terapeutyczny, szczególnie w kontekście redukcji stresu i poprawy samopoczucia pacjentów. Mówię tu o oleju CBD w wersji decarboxylated, który oferuje Konopna Farmacja z Poznania (mają również sklep CBD online). Olej CBD pomaga w redukcji poziomu kortyzolu, poprawia sen i może wspierać w walce z lękiem i stresem – to świetna opcja do rozważenia, zarówno w codziennej pracy, jak i w kontekście wspierania pacjentów w ich procesie zdrowienia. Pozdrawiam serdecznie! Share this post Link to post Share on other sites
foczka 0 Report post Posted March 17 Zdrowie psychiczne jest bardzo ważne. Dlatego jeśli czujemy taki problem to najlepiej zgłosić się do ośrodka Pomarańczowe Ja - psychologia, psychoterapia Poznań: https://www.terapiapoznan.pl/ . Warto się skontaktować z tą placówką - jest to możliwe także w formie zdalnej. Share this post Link to post Share on other sites
reinhold31 0 Report post Posted March 18 Czasem warto udać się do specjalisty i zasięgnąć opinii. Share this post Link to post Share on other sites
Eliza111 0 Report post Posted March 22 Ostatnio szukałem porządnego ciśnieniomierza dla rodziców i trafiłem na Ocean Zdrowia - https://ocean-zdrowia.pl/113-posciele-welniane . Mają naprawdę duży wybór sprzętu medycznego – od prostych termometrów, przez inhalatory, aż po specjalistyczne urządzenia rehabilitacyjne. Share this post Link to post Share on other sites
Kołcz22 0 Report post Posted Friday at 07:58 PM Jeżeli potrzebna jest ci terapia to wykorzystaj możliwości jakie ma medycyna naturalna która stara się podejść do problemów holistycznie. Warta uwagi jest terapia kwantowa Quantec https://quantec.media.pl/kod-emocji/ która opiera się na odkryciach z zakresu fizyki kwantowej. Jest to bezinwazyjna metoda która pomoże zregenerować biopole odpowiedzialne ze stan zdrowia. Jest też terapia kod emocji czy homeopatia. Share this post Link to post Share on other sites