Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies? AKCEPTUJĘ
Jump to content
Sign in to follow this  
Piotrakkk

Dodatkowa nieruchomość jako zabezpieczenie oraz brak finansowego wkładu własnego a wysokość rat

Recommended Posts

Z jednej strony wydaje się logiczne, że brak finansowego wkładu własnego zwiększa wysokość rat kredytu (bank więcej pożycza). Z drugiej strony, jest coś takiego jak LTV i dodatkowa nieruchomość jako zabezpieczenie nawet przy braku finansowego wkładu własnego zmniejsza LTV, co może zmniejszyć oprocentowanie.

O ile dobrze obliczyłem przy finansowym wkładzie własnym LTV wyniósłby:

Wartość nieruchomości na którą biorę kredyt: 300.000 zł

Wysokość kredytu: 240.000 zł
Wkład własny finansowy: 60.000 zł
LTV = 240.000 zł / 300.000 zł = 80%

Natomiast przy braku finansowego wkładu własnego, ale za to dodatkowej nieruchomości jako zabezpieczenie LTV wyniesie:

Wartość nieruchomości na którą biorę kredyt: 300.000zł
Wartość nieruchomości dodatkowej jako zabezpieczenie: 150.000zł
Wysokość kredytu: 300.000 zł
Wkład własny finansowy: 0 zł
LTV = 300.000 zł / 450.000 zł = 66%

Na jednej ze stron przeczytałem:

"Kredyt o tak niskim wskaźniku LVT jest rzadko udzielanym zobowiązaniem. Można liczyć na korzystne warunki kredytowe i obniżenie marży bankowej." - dotyczyło to LTV 60%

Z drugiej strony niektórzy mówią, że jak nie mam finansowego wkładu własnego raty będą wynosić więcej. Jak jest więc w rzeczywistości? Czy to zależy od konkretnego banku?