mroczkowa 1 Report post Posted January 12, 2017 Niedługo otwieram moją pierwszą w życiu firmę... jedyne co mnie przeraża to składki ZUS, nasłuchałam się wielu rzeczy o ZUS-ie i urzędzie skarbowym od moich znajomych... obawiam sie że może dojść do takeij sytuacji że wszytwko co zarobię będę musiała oddac ZUS-owi... czy może mi ktoś doradzić jak zmneijszyć składki ZUS? Share this post Link to post Share on other sites
NapieraL 0 Report post Posted January 12, 2017 Przez pierwsze dwa lata płacisz niecałe 300 zł. Jeśli nie zarobisz na to w miesiąc, to zdaje się, że Twój biznes jest do doopy. Share this post Link to post Share on other sites
propabilistyk 0 Report post Posted January 12, 2017 (edited) ZUS płacić musisz i tego bym się trzymał. Jak napisał NapieraL przez pierwsze dwa lata stawka jest referencyjna. Po upływie tego czasu możesz zamknąć firmę i spróbować założyć nową na mamę, tatę, babcie, dziadka, ciocie, męża itp. Póżniej znów założyć na siebie. Istnieje możliwość założenia firmy za granicą kraju np za pośrednictwem https://aic.world/pl, lub innej firmy oferującej "firmę w raju podatkowym", ale ja bym tego unikał. Takie unikanie płacenia ZUSu może skończyć się kłopotami w przyszłości. Edited January 12, 2017 by propabilistyk Share this post Link to post Share on other sites
tunia 3 Report post Posted January 13, 2017 Na początku zus jest preferencyjny.Czyli składki jakie będziesz prowadzila nie bedą duże. Z tego co pamiętam to w tym roku jest to jakieś 470 zł. Od przyszłego roku pewnie podrożeje ale o kilkanaście złotych ( o wiele więcej podrożeje normalny zus ponieważ wszystko działa proporcjonalnie). Tak więc nie masz się co martwić. Gorzej mają Ci po dwóch latach. Oni muszą płacić prawie 1300 zł miesięcznie zusu co jest dla mnie czystą abstrakcją. W takiej sytuacji jak nie chce się płacić zusu to zakłada się spółkę http://www.firmabez-zusu.pl/ Tutaj jest wszystko wyjaśnione. Share this post Link to post Share on other sites
propabilistyk 0 Report post Posted January 13, 2017 tunia, po 2 latach płaci się nie 1300 zł a około 1100 zł. Share this post Link to post Share on other sites
tunia 3 Report post Posted January 13, 2017 A przepraszam . Mój błąd. Znalazłam jednakże płaci sie 1175 zł miesięcznie. Czyli prawie 1200 zł. Share this post Link to post Share on other sites
Byun 0 Report post Posted January 14, 2017 Tak czy inaczej Zus to dla niedużej firmy to spore obciążenie. A nie zapominajmy że to nie koniec wydatków. Do tego podatek dochodowy 18% albo 19% (jeśli liniowy), dodać należny koszty prowadzenia działalności. a jakby na to nie patrzeć PIS coraz bardziej utrudnia życie przedsiębiorcą - za niedługo nie odliczysz wykorzystania samochodu prywatnego do celów służbowych no i w 2018 ponoć ma zniknąć liniowy.... Share this post Link to post Share on other sites
NapieraL 0 Report post Posted January 16, 2017 jakby na to nie patrzeć PIS coraz bardziej utrudnia życie przedsiębiorcom W sumie to nie masz racji. Przedsiębiorcy bardzo chwalą zmiany przepisów wprowadzone przez Morawieckiego. Domyślam się, że nie masz firmy, to tego nie odczuwasz. Share this post Link to post Share on other sites
Byun 0 Report post Posted January 16, 2017 W sumie to nie masz racji. Przedsiębiorcy bardzo chwalą zmiany przepisów wprowadzone przez Morawieckiego. Domyślam się, że nie masz firmy, to tego nie odczuwasz. Tak szczególnie jak weżniemy kwotę wolną od podatku, częstsze kontrole US, plany podwyżek podatków, zlikwidowanie ulg np za pojazd służbowy. Chyba odleciałeś .... Już nie mówię o oskarżeniach PIS w stosunku do przedsiębiorców że są winni spadku PKB Widać Twoje preferencje wyborcze Share this post Link to post Share on other sites
Byun 0 Report post Posted January 16, 2017 (edited) * oczywiście chodziło mi o samochody prywatne do celów służbowych. Tak przedsiębiorcom (wiesz co to słownik i że może czasem przez niego przemknąć błąd:) ) Edited January 16, 2017 by Byun Share this post Link to post Share on other sites
propabilistyk 0 Report post Posted January 16, 2017 Najważniejsze, że od 1 stycznia 2017 będzie można założyć firmę przez telefon Przez internet ciężej bo potrzebny podpis elektroniczny. To, że są plany likwidacji podatku liniowego to nie problem. Share this post Link to post Share on other sites
celeste 0 Report post Posted January 29, 2017 W pewnych przypadkach obowiązują preferencyjne składki ZUS Więcej na ten temat w tym artykule: http://poradnik.wfirma.pl/-preferencyjne-stawki-zus-kto-nie-moze-z-nich-skorzystac Share this post Link to post Share on other sites
Zakamarka 0 Report post Posted March 9, 2017 nonie wierzę, nie dość że państwo nam wszystko zabiera to jeszcze mamy mieć bardziej nędzną emeryturę niż kiedykolwiek!!! Share this post Link to post Share on other sites
kys 0 Report post Posted May 30, 2017 Z działalności gospodarczej emerytura jest licha. Share this post Link to post Share on other sites