musiek 0 Report post Posted September 21, 2016 Witam, Proszę o pomoc w wyborze kredytu. Mam już pozytywne decyzje z obu banków (PKO BP i ING) i niewiem na który się zdecydować. Nieruchomość rynek pierwotny za 315 000zł + wykończenie80 000zł â wkład własny 20%,a więc kwota kredytu 316 000zł na 30 lat. Mam dwie pozytywne decyzje: PKO â marża 1,66 i âubezpieczenie utarty pracyâ czyli wzasadzie prowizja 10 270zł (mam decyzje z wydrukowana umową jako wydrukpróbny) ING â marża 1,69 i prowizja 1,69 â 5 340zł (mam decyzjęwstępną , muszę zapłacić 350zł za wycenę i będę miał ostateczna zakładam pozytywnąi że dostanę 80 000 na wykończenie jeśli zaproponują mniej to problemdecyzji raczej rozwiążę się sam) Nie wiem na co się zdecydować w ING kusi mniejszy kosztpoczątkowy i tylko rachunek âtechnicznyâ do spłaty kredytu z deklarowanymiwpłatami bez znaczenia an ich żródło 2 000zł/msc. W PKO musze mieć wpływy z tytułu wynagrodzenia i sporowiększy koszt początkowy, natomiast w całkowitym koszcie kredytu jest tańczy o ok.7 100zł. Co polecacie i dlaczego? Zdaje sobie sprawę, że dla banku jestem tylko kolejną âcyferkąâ w ich systemie i dla mnie to bez znaczeniaod kogo dostanę te pieniądze bylebym musiał oddać jak najmniej :] (nie ważne jestdla mnie też logo, system transakcyjny itd.) konto osobiste mam w mBanku, ale oni nie maja teraz sensownej oferty. Który kredy bardziej będzie nadawał się do refinansowania za ok. 3-4 lata â jeśli ogólnie da się to przewidzieći będzie to opłacalne? Poniżej załączam symulacje z WIBOR na jakim dany bankoperuje czyli 3m i 6m oraz symulacje dla obu banków na WIBOR 6m. Proszę o opinie wskazówki w którym lepiej brać taki duże zobowiązanie (to mój pierwszy kredyti dla mnie to duże kwoty :] ) Z góry serdecznie dziękuję za pomoc i porady.Pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
tunia 3 Report post Posted September 26, 2016 Rozumiem Twoje obawy. W końcu co jak co , ale jest to zobowiązanie na wiele lat. Sugeruję poczytać sobie opinie na temat tych dwóch banków: http://www.forum-kredytowe.pl/f133/pko-bp-kredyt-hipoteczny-opinie-2016-a-98176.html http://www.forum-kredytowe.pl/f133/ing-bank-slaski-kredyt-hipoteczny-opinie-40546.html W tematach tych ludzie opisują swoje doświadczenia z powyższymi bankami. Jeśli stać Cię na kredyt w banku pko bp to brałabym właśnie w nim. W ostatecznym podliczeniu w koncu jest tańszy. Share this post Link to post Share on other sites
aleksm 0 Report post Posted September 28, 2016 polecam to co ostatecznie wyjdzie tańsze w całości Share this post Link to post Share on other sites