Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies? AKCEPTUJĘ
Skocz do zawartości
Dockson

Jakie znacie zdrowe zamienniki cukru

Rekomendowane odpowiedzi

Sam nie gotuję ale gotuje moja narzeczona i stara się zwracać uwagę na to aby nie dodawać do potraw wiele cukru -  często zamiast  cukru używa miodu, syropu klonowego, daktylowego albo syropu z agawy. Ostatnio również dorwała ksylitol, poczatkowo był polecany do dosładzania cukrzykom, ale obecnie wiele osób nie mających cukrzycy również z niego korzysta;

https://diabetyk24.pl/blog-section/ksylitol-cukier-z-brzozy-nie-tylko-dla-diabetykow

 Poza tym suszone albo świeże owoce są też dobrym sposobem na dosładzanie potraw, ale wiadomo, ze nie będą pasowały do wszystkich potraw. Podczas gdy ksylitol mozna dodać do wiekszości.

Jest jeszcze stewia, raz próbowałem i trudno mi sie jednak przekonać do jej smaku. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bardzo długo stosuję aspartam, ale trafiłam niedawno na taką stronkę 

i nawet nie wiedziałam, że ma on taki negatywny odbiór i opinię. Mi jeszcze nigdy nie zaszkodził i glukozę we krwi też mam w normie, więc nie wiem dlaczego na niektórych tak działa. A jak u was?

Edytowane przez javonte21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na pewno bardzo pomocny jest ksylitol czy syrop z agawy, który jest dużo zdrowszy. Nie warto jednak całkowicie rezygnować np. z deserów. Na stronie  https://wegekafej.pl/ możecie poznać bardzo ciekawą cukiernię działającą na terenie Poznania. Nie znajdziecie tu białego cukru, konserwantów, spulchniaczy czy sztucznych barwników, a oferowane ciasta, desery czy babeczki są pyszne i dostępne we wielu smakach i odsłonach. Przy każdym produkcie znajdziecie ilość makroskładników, kaloryczność oraz indeksy glikemiczne poszczególnych pozycji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Istotne jest zwrócenie uwagi na zawartość syropu glukozowego w produktach spożywczych, szczególnie dla osób z ograniczeniami dietetycznymi lub problemami zdrowotnymi, takimi jak cukrzyca. Syrop glukozowy może wpływać na poziom cukru we krwi, dlatego jego spożycie powinno być monitorowane. Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie https://likar.pl/blog/syrop-glukozowy-najwazniejsze-informacje która oferuje rzetelne i fachowe porady.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×